Nekaj pomembnih podatkov za vegane in vsebnost kalcija

Veliko ljudi se izogiba normalnega kravjega mleka ker menijo , da vsebuje nezdrave maščobe , holesterol, alergijske komponente, laktozi sladkor in  veda še druge umazanije ali preprosto, ker se ne počutijo dobro po konzumaciji kravjega mleka. Zato se na trgu pojavljajo zadnja leta rastlinska mleka ta so precej dobra alternativa za kravje mleko, ne samo da vsebujejo veliko kalcija so tudi nemastna in zdrava za naše telo. Veganska mleka niso samo polna kalcija pač pa so tudi dobrobitna za tiste, ki trpijo z diabetesom tipa ena ali dva. Količina našega kalcija ni samo odvisna od tega koliko kalcija zaužijemo v naši prehrani pač pa koliko kalcija naše telo porabi.

Veliko študij je pokazalo, da pitje mleka ni odvisno od osteoporoze. Nekatere kulture konzumirajo manj kot 500mg kalcija. Nekatere kulture in ljudstva so razvila slabe kosti s prihodom kolonij in vsiljenim konzumiranjem, dobrodelnega mleka v prahu. Seveda se Evropejci nismo zavedali, da bomo s tem naredili več škode kot koristi ob tej priložnosti bi še enkrat poudarila, kako zelo je pomembna vključitev kulturologov v dobrodelne organizacije, ki niso v našem rodnem kraji. Takratni kolonisti, ki so prihajali v Afriko se niso zavedali kaj tamkajšnji ljudje jedo in so hoteli sestradanim ljudem pomagat s mlekom v prahu, seveda je to kasneje povzročilo veliko smrti in diareje. Zato je vključitev antropologov ključni faktor pri raziskovanju kako pomagati drugim kulturam. Če bomo razmišljali s svojim Evropo-centrizmom ne bomo prišli daleč. V bistvu ne bomo pomagali ampak bomo naredili več škode.

Največ kalcija v našem telesu je v kosteh, nekaj malega je v krvi kar pa je ključnega pomena za krčenje mišic, ohranjanje srčnega utripa in potovanje živčnih impulzov. Po navadi izgubljamo kalcij skozi pot, urin, iztrebke. Do tridesetega leta se kosti večkrat lomijo in rastejo kot pa da bi izgubljali kalcij. Zelo pomemben je tudi protein za močne kosti.

Kako se vidi izguba kalcija v našem telesu:

-Diete, ki so visoke v proteinih po navadi pripomorejo, da se več kalcija izloči skozi urin, proteini od živali so po navadi tisti, ki povzročijo zmanjšanje kalcija

-diete polne sodija prav tako pripomorejo k izgubi

-kafein ponovno vplivna na izgubo kalcija

-kajenje poveča izgubo kalcija v našem telesu

Faktorji, ki povečajo kalcij v našem telesu:

-telovadba

-sonce, s katerim pridobimo vitamin D

-prehrana, ki vsebuje veliko sadja in zelenjave

-uživanje veganskih izdelkov z povečano vsebnostjo kalcija

Zato preden se odločimo za kašno dieto je potrebno, da se posvetujemo z zdravnikom in se pogovorimo o vsakem našem koraku. Vsekakor pa kot ste lahko videli je ta dieta zelo dobra za naše misli, telo in duha, zato naredite ta korak še danes in si spremenite življenje za vedno.