Kako hoditi v natikačih?

V njih ne moremo hoditi enako, kot v običajnih čevljih. Morate se naučiti kako postopati v njih, drugače vam lahko hitro pobegnejo iz stopala.

Kupite dober par natikač. Ko stojite v njih, morate videti približno 1,27cm roba natikač okoli stopala. Poskrbite, da se natikači ne drgnejo z vrhom noge, saj vam to lahko draži kožo. Japonke ali natikači z gumijastimi pasovi so veliko lažji za nogo, tisti z usnjenimi trakovi pa se bolj prilagajajo. Kadar hodite, imejte noge usmerjene čim bolj na ravnost. Če hodite bolj narazen ali tako, da s prsti udarjate skupaj, je velika verjetnost, da se vam bodo sezuli in lahko celo padete. Kadar stopate, stisnite palca in kazalca na nogi skupaj. To vam bo pomagalo ohraniti nadzor nad položajem natikač. Hodite od pete do pete. Če se vam natikač povsem prilega, ni potrebno, da drsate z njimi po tleh, če želite ohraniti natikač na stopalu.

Nasveti: Kadar stojite, vaše stopalo ne sme gledati čez rob natikač. Če je podplat veliko večji od stopala, več kot 1,27cm roba okoli noge, potem so vam natikači preveliki in boste imeli tudi težavo pri hoji z njimi. Nekdo, ki živi v natikačih, bi vam priporočal, da vam za peto, gleda ven še vsaj 1 cm podplata. To vam omogoča, da hodite brez stiskanja prstov okoli traku, saj bi lahko nogo odneslo več kot centimeter nazaj in tako vam še vedno ostane v podplatu. Med hojo ne smete stiskati ali zvijati prstov v japonkah. To je glavni vzrok poškodbe, ki lahko nastane pri japonkah. Prepričajte se, da so natikači dobro “pripeti” na nogo, sprostite stopalo in hodite, kot bi bili bosi. To je edin varen in zdrav način za nošenje japonk.

Opozorila: Bodite previdni, če natikače nosite dlje časa, lahko na prstih čutite odrgnino od traku. Kadar sedite ali stojite v vrsti, je priporočljivo, da eno ali obe nogi vzamete iz natikač in jim privoščite počitek od trakov. Vendar poskusite to storiti kar se da diskretno, in ne položite bosih stopal na umazana tla.

V japonkah je lahko težko voziti avtomobil, zato je priporočljiva vožnja z boso nogo. Raje jih nataknite na noge, ko boste prispeli na cilj. Bodite previdni, da boste pustili natikače stran od pedal. Če se vam med vožnjo strga trak od natikač, jih je med vožnjo nemogoče popraviti, zato tega raje niti ne poskušajte. Bodite nadvse previdni.

Pazite na hojo v natikačih, kadar dežuje ali ob bazenih, kjer je mokro, saj vam na takšnem terenu lahko hitro spodrsne. Zato bodite pozorni, kje hodite. Kadar hodite dalj časa v natikačih, lahko pride do trajne posledice in sicer se vam lahko ukrivijo drugi, tretji in četrti prst na nogi, ki spominjajo na kladivo. V vročem vremenu se poskusite izogibati dolgih sprehodov z gumijastimi natikači, saj lahko dobite mehurje na podplatih. Če radi tečete, se najprej prepričajte, ali so za vas natikači pravo obuvalo.

Kljub nekaterim slabostim zelo radi obujemo natikače, saj imajo še toliko več prednosti. Upoštevajte nasvete in opozorila ter si tako zmanjšajte možnost za nevšečnosti, ki se vam lahko zgodijo z nošenjem natikač.