Obleka za poroko

Vporokazhodna kultura je v vseh pogledih drugačna od zahodne. Ne samo pri moških poročnih oblekah pač pa tudi pri običajih in pri hrani ter mnogih drugih stvareh. Obleke nevest so tako kot na Kitajskem, Vietnamu, Pakistanu, Indiji tradicionalne rdeče barve. Zakaj rdeče? Ker na bi ta barva prinašala srečo in dobro blaginjo v prihodnosti. V modernih časih veliko žena izbere kakšno drugo barvo. Kajti skozi čas se pomen tradicija izgublja. Nekatere kulture uporabijo isto moško obleko tudi za čajanke. Moška poročna obleka je tista, ki si jo lahko ženin tudi kasneje obleče.

V Tajvanu nevesta po navadi izbere rdečo obleko, kajti sama si želi slediti Kitajski tradiciji. Tradicija ima na vzhodu večji pomen kot ga ima na zahodu. Nekatere simpatizirajo z zahodno kulturo zato si za obleke izberejo belo barvo. Moške poročne obleke so velikokrat bele ali zlate barve. Vsekakor pa se svetlikajo. Oče neveste ima veliko pomembnih nalog ena izmed njih je da izbere šopek in da skrbno priskrbi tradicionalni alkohol imenovan xi-jiu. Ta alkohol naj bi bil konzumiran med samo ceremonijo. Sicer se tamkajšnji  ljudje po večini poročajo zaradi lastne izbire, prav tako poznamo tudi primere organiziranih porok. Poročni šopek, ki ga nosi nevesta je skrbno izbran in naj bi bil zahvala tistim, ki si ženina in nevesto vzgojili v človeka, katera sta dandanes. Njihova kultura ima veliko spoštovanja do starejši, zato so stare mame tiste, ki tradicionalno naredijo šopek in ga s svojimi ročnimi spretnostmi dovršijo.

Rdeči poročni sariji so tradicionalni v Indiji. Material naj bi bil svila ali pa zelo kvaliteten saten. Moške poročne obleke so zelo pisane in raznovrstne. Lahko vsebujejo veliko ornamentov in vzorcev. Prav tako so dolge do kolen in hlače so ohlapne. Neveste so dan danes pod velikim vplivom Ameriške kulture zato se nekatere odločajo tudi za bele obleke. Moške poročne obleke pa postanejo črne ali temno modre. Vsi vemo da je zahodna kultura dominantna kultura in se drugi narodi počutijo manj vredne glede na vso veličastnost, ki jo zahodna kultura premore. Indijske neveste so značilne po tem, da se velikokrat preoblečejo na začetku naj bi nosile sari, čez čas pa se preoblečejo v choli ali lehnga.

Kitajske poroke ostajajo skrajno tradicionalne. Ženske naj bi nosile beli kimono, ki naj bi simboliziral čistost in ženskost. Ženske imajo na kitajskem temnejše lase, zato se jim beli kimono lepo poda na njihove naravne odtenke. Tiste neveste, ki živijo pod velikim vplivom Evrope ostanejo cel večer v belem. Tiste, ki pa imajo rade barve pa se bodo po ceremoniji oblekle v rdečo barvo, ki naj bi jim prav tako prinašal srečo. Moška poročna obleka na Filipinih se imenuje Barong Tagalog. Njihove obleke naj bi bile zelo zakrite kajti njihovo prebivalstvo je po večini muslimansko, zato so tudi obleke primerne glede na religijo kateri sledijo.