Vrste prehranskih dodatkov

Obstaja veliko vrst prehranskih dopolnil in dodatkov:

zelišni-dodatkiVitamin je organska spojina v organizmu kot bistveno hranilo, ki je v omejenih količinah potrebno. Organska kemijska spojina (ali sorodnih niz spojin) se imenuje vitamin kadar ga ni mogoče sintetizirati v zadostnih količinah v organizmu, in morajo biti pridobljeni oziroma dodani v telo iz prehrane. Takšen izraz je pogojena tako od okoliščin kot od posameznega organizma. Na primer, askorbinske kisline (vitamin C) je vitamin za ljudi, ne pa tudi za večino drugih živali. Dopolnitev je pomembna za zdravljenje nekaterih zdravstvenih težav, vendar je malo dokazov in koristi

Prehranski element, navadno imenujemo “prehranski minerali” ali “minerali”, so kemijski dodatki / elementi, ki jih živi organizem, potrebuje razen štirih elementov ogljika, vodika, dušika in kisika, kateri so prisotni v skupnih organskih molekulah. Izraz “dietni mineral” je arhaičen, kot snov se nanaša na kemični element, ne pa na dejanski mineral.

Zeliščni dodatki k prehrani

Zeliščna zdravila in zeliščna medicina je uporaba rastlin za medicinske namene. Rastline so bile podlaga za zdravljenja skozi večino človeške zgodovine, in to se v tradicionalni medicini še danes pogosto izvaja. Sodobna medicina priznava zeliščarstvo kot obliko alternativne medicine, saj praksa zeliščarstva strogo ne temelji na dokazih, zbranih s pomočjo znanstvenih metod. Sodobna medicina, kljub temu, da izkorišča številne rastlinsko izvirajoče spojine, kot podlago za dokazana preizkušena farmacevtska zdravila in fitoterapijo in za delovanje uporabljajo sodobne standarde učinkovitosti testiranja za zelišča in zdravila, ki izhajajo iz naravnih virov. Obseg zeliščne medicine se včasih razširi na glivične in čebelarske izdelke, kot tudi minerale, školjke in nekatere živalske dele.

Aminokisline in proteini

Aminokisline in proteini so biološko pomembne organske spojine, sestavljene iz amina (-NH2) in karboksilne kisline (-COOH) funkcionalne skupine, skupaj s stransko verigo so specifične za vsako aminokislino. Bistveni elementi aminokisline so ogljik, vodik, dušik, in kisik, čeprav se tudi drugi elementi nahajajo v stranskih verigah nekaterih aminokislin. Aminokisline lahko razdelimo v tri kategorije: esencialne aminokisline, ne-esencialne aminokisline in pogojne aminokisline.  Esencialne maščobne kisline, ali EFA, so maščobne kisline, ki ljudi in druge živali morajo zaužiti, saj jih telo potrebuje za dobro zdravje, vendar jih ne more sintetizirati samo. Izraz “esencialna maščobna kislina” se nanaša na maščobno kislio, ki je potrebna za biološke procese, vendar pa ne vsebuje maščob, ki delujejo le kot gorivo.

BodyBuilding dodatki

Bodybuilding dodatki so prehranska  nadomestila oziroma dopolnila, ki so vključena v bodybuildingu in atletiki, ter se pogosto uporabljajo. Bodybuilding dodatki se lahko uporabijo za zamenjavo obrokov, povečanje telesne teže, za izgubo teže ali izboljšanje atletske uspešnosti. Med najbolj pogostimi, ki se uporabljajo, so vitaminski dodatki, beljakovinski napitki, razvejane verige aminokislin (BCAA), glutamina, esencialne maščobne kisline, nadomestni izdelki obrokov, kreatin, izdelki za hujšanje in ojačevalci testosterona. Dodatke k dietni prehrani se lahko prodaja kot preparati, ena sestavina ali v obliki “nizov” – lastniške mešanice različnih dodatkov, ki se tržijo kot ponujena sinergijska prednost. Medtem ko so mnogi bodybuilding dodatki uporabljeni tudi s strani splošne javnosti se njihovo uporabljanje in pogostost uporabe lahko razlikuje, in uporablja zlasti s strni bodybuilderjev. Glede na University of Helsinki za varnost hrane profesorica Marina Heinonen meni, da je več kot 90% prehranskih / prehrambenih  dodatkov in zdravstvenih trditev napačnih.
Nekateri dodatki, ki se uporabljajo v prehrani lahko imajo izredne terjatve in vsebujejo aktivne sestavine, ki se morda niso izkazale za učinkovite. Število primerov poškodb jeter zaradi prehranskih dopolnil se je v desetih letih potrojilo. Večina teh dopolnil so bodybuilding dodatki. Nekateri bolniki potrebujejo jetrne presaditve in nekaj jih umre. V tretjini dopolnil vključenih so vsebovali neuvrščene steroide.