Okolju prijazen pisarniški material

Okolju prijazen pisarniški material

material1

V pisarni za lažje delo in boljšo organizacijo uporabljamo najrazličnejši pisarniški material in potrebščine, ti pa so pogosto iz materialov, ki niso okolju prijazni, ali pa se okolje precej onesnažuje pri njihovi proizvodnji. Ali to pomeni, da pri svojem poslovanju ne moremo biti ekološko osveščeni? Vsekakor ne – vse več je namreč proizvodov, ki mislijo tudi na varovanje okolja (in zdravja), prav tako pa lahko tudi sami poskrbimo za ukrepe, ki k temu bistveno pripomorejo.

materialKako lahko pisarniški material pomaga pri varovanju narave?
1. Kupite kakovostne kartuše in tonerje, ki imajo dolgo življenjsko dobo oziroma lahko z njimi natisnete več. Ko se kartuše in tonerji izpraznijo in potrebujete nove, oddajte stare v reciklažo.
2. Izogibajte se nepotrebnemu tiskanju. Materiale raje pošljite po elektronski pošti, kot da jih natisnete, na sestanek pa naj vsakdo prinese svoj prenosni računalnik, kjer lahko spremlja temo.
3. Tiskajte premišljeno. Preden dokument natisnete, se prepričajte, da v njem ni tipkarskih in drugih napak – šele ko je vsebina potrjena, naj gre dokument v tisk. Za tisk uporabljajte slabšo kakovost in zgolj črno barvilo, kadar je to le mogoče.
4. Uporabljajte ekološki papir. Popolnoma bel pisarniški papir je beljen, torej je proizvodnja okolju škodljiva. Nič ni narobe, če je papir nekoliko manj belega odtenka ali rjav. Enako velja za kuverte. Poleg nebeljenega papirja vam je na voljo tudi recikliran.
5. Papir z »neobčutljivimi« podatki naj ne roma v rezalnik. Še vedno je uporaben na drugi strani in primeren za kakšne zabeležke.
6. Kupujte pisarniški material, ki omogoča ponovno polnjenje ali ponovno uporabo. Pri pisalih lahko zgolj zamenjate polnilo, ko zavržete stare dokumente, jih odstranite iz registratorja in ga uporabite za nove dokumente.
7. Ne uporabljajte izdelkov za enkratno uporabo. Odrecite se plastičnim lončkom in papirnatim kozarčkom, vrečko v košu za smeti izpraznite in jo uporabite znova.
8. Reciklirajte! Pisarniški material je večinoma iz papirja in plastike – poskrbite, da bodo odpadki ločeni in se bodo materiali lahko reciklirali.
pisarniški-material-spletna-trgovina

9. Uporabljajte »piši-briši« table, ne pa tabel s papirjem.
10. Pisarniški material nakupujte z mislijo na skromnost in varčnost. Če ste vajeni uporabe določenega izdela, to še ne pomeni, da ga za delo tudi resnično potrebujete.
11. Spodbujajte deljenje. Pisarniški material lahko uporablja več oseb – ne le, da si lahko izmenjujejo spenjač in luknjač, tudi posebna pisala (markerji) gredo lahko iz rok v roke.
Pisarniški material in potrebščine izpod lastnih rok
Znate že uporabljeno stvar ponovno izkoristiti za nekaj drugega? Potrebne je le nekaj domišljije. Kozarec za vlaganje lahko nadomesti lonček za svinčnike. Pladenj za serviranje je lahko primeren za odlaganje pošte. Neuporabljeni kosi barvnega papirja se lahko uporabijo za označevanje map.

pisarniskiVeč info na: http://birostore.com in http://economic.si