Krovstvo

krovstvoKrovstvo je dejavnost, ki se ukvarja tudi s popravilom streh. Ko vaša streha pušča veste, da je treba nekaj storiti glede tega. Vprašanje je le kaj je bolj smotrno: streho popraviti ali zamenjati? Zamenjava strehe predstavlja velik strošek, ki ga boste morda želeli odložiti za toliko časa, kolikor bo mogoče. Nekatere dejavnike pa je sigurno treba upoštevati pri popravilu ali zamenjavi strehe.

Prva stran o kateri je potrebno razmisliti je stanje strehe. Če manjka kakšen del ali pa vam pušča na določenem področju, boste verjetno morali popraviti streho. V kolikor pa je streha utrpela veliko škodo, je zamenjava najboljša možnost. V tem primeru pridejo na delo strokovnjaki, ki se ukvarjajo s krovstvom (Klemaks Gradnje, Krovstvo in Kleparstvo).

Najprej se je potrebno pozanimati koliko je streha stara, saj je to pomemben dejavnik za krovstvo ko izbiramo med popravilom in izdelavo nove strehe. Večina betonskih streh ima dobo trajanja od 20-30 let, predvsem kaj se tiče kovinskih ploščic in same strehe in krovstva.  Sicer je lahko življenjska doba betonske strehe še daljša. Nekateri proizvajalci za svoje produkte in storitve jamčijo in ponujajo celo garancijo za določeno obdobje. Če je vaša streha že dotrajana ter polna poškodb je res najbolje, da jo zamenjate. V kolikor pa ni toliko stara ter poškodovana, je najboljša možnost popravilo in obnova krovstva. Če pa imate garancijo, ki jo ponujajo številna podjetja, katerih glavna dejavnost je krovstvo, pa ni potrebno dvakrat premišljevati. Če je tako, se nemudoma obrnite na proizvajalca vaše strešne kritine.

Je pa pri menjavanju in popravilu strehe potrebno upoštevati vaš proračun, saj je lahko stroške nove kritine izredno visok. Tako lahko zapravite na tisoče dolarjev ali evrov. V kolikor pa nimate dovolj denarja, da takoj pričnete s projektom, je najboljše da začasno popravite streho, v kolikor je to seveda sploh mogoče, ter si čez čas prihranite dovolj denarja, da lahko streho zamenjate.

Če je padla odločitev, da zamenjate streho v celoti, se morate odločiti ali novo postaviti nad staro, ali pa staro najprej odstraniti in jo nato nadomestiti z novo. Če obstaja samo ena plast betona pod strešno kritino, se lahko zamenja samo slednja. To bo najverjetneje veliko ceneje kot če bi na novo položili beton. Pozanimajte se pri podjetju ki se ukvarja s krovstvom.

Odločite pa se boste morali za vrsto kritine, ki jo želite imeti. Potrudite se, da raziščete vse prednosti in slabosti vsake vrste strešne kritine, da bo odločitev lažja. Prav tako morate izvedeti za kakšno površino se gre, da lahko primerjate cene kvadratnega metra strešnih kritin, ter si izračunate približni celotni strošek.

Zamenjava strehe je velik projekt in vas lahko tudi precej stane. Pozanimajte se preden boste opravili nakup, pa tudi če za to najamete kakšnega strokovnjaka, ki se ukvarja s krovstvom. Ta vam lahko s pravilno odločitvijo prihrani denar in olajša delo.