Logistika in prevoz tovora

Logistika v podjetju je pomembna za prevoz tovora.

Kako prevažati tovor

Europacific Logistika

Europacific Logistika

Tovorni promet je proces v katerem se različno blago in tovor fizično pripelje oziroma dostavi iz enega kraja v drugega. Ameriški izraz »shipping« se je sicer pojavil v zvezi z morskim prevozom tovora. Izraz logistika, v angleščini »logistics« pa je zgodovinsko povezan z vojsko. Beseda poslovna logistika se uporablja kot skupek treh vrst transporta: po cesti, zraku in vodi. Spodaj so opisane značilnosti prevozov tovora vseh zgoraj omenjenih vrst.

CESTNI PREVOZ TOVORA

Kot glavni prevozni sredstvi za prevoz tovora po cesti poznamo tovornjak in vlak. Prevozi tovora po cesti je najpomebnejša vrsta transporta, saj prevaža blago iz luk in skladišč, do kamor tovor prispe, tako preko morja kot zraka, do distribucijskih centrov in strank. Veliko prevoza tovora se vrši po cesti, a še vedno je cenejši prevoz tovora po morju, medtem ko je po zraku seveda še dražji od kopenskega. To se še posebej vidi v državah tretjega sveta, kjer cestni sistemi niso dovolj razviti. Namen vseh držav pa je zagotoviti kakovostne in poceni mednarodne pomorske storitve, ki poskrbijo, da tovor prispe na željeni naslov na zahtevo stranke.

PREVOZI TOVORA PO MORJU

Tovorne ladje so tiste, ki nudijo prevoz tovora po morju. Kot je že bilo omenjeno je ladijski prevoz tovora najcenejša oblika prevoza, ki pa je lahko časovno veliko daljša. Je pa v večini primerov za podjetja poleg ladijskega prevoza obvezno potreben še cestni, saj je nemogoče, da bi ladje lahko dostavile blago in tovor na željeno destinacijo dalje od obale. Veliko ladij se uporablja tudi za prevoz tovora po rekah in kanalih.

PREVOZI TOVORA PO ZRAKU

Obstaja veliko posebnih letal, ki so posebej prilagojena za zmožnost prevoza večjega tovora po zraku. Tudi na potniških letalih imamo ljudje svojo prtrljago in tako na nek način prevažamo blago iz ene na drugo lokacijo. Letala so idealna za hiter prevoz tovora ter na dolge razdalje. Kar pa na koncu za sabo »potegne« večje stroške, prav zato pa je letalski prevoz najdražji. Niso pa vsa letala sposobna prevoza res zelo velikega in težkega tovora.

VEČ NAČINOV PREVOZOV TOVORA

Pošiljke, ki vključujejo več kot eno vrsto načina prevoza so intermodalne. To pa je pomembno predvsem zato, ker je treba blago in tovor prilagoditi vrsti prevoza. Tako je za prevoz z večimi vrstami prevoza bolje imeti posebne tovorne zabojnike, ki so izdelani, da prenesejo večjo silo ter poskrbijo, da se tovor težje poškoduje.

Če želite poslati vaše blago ali tovor na drugo lokacijo v vaši državi ali bilo kje po svetu, je dobro, da poznate dobro logistično podjetje, ki vam lahko zagotovi kvalitetne in varne mednarodne pomorske storitve s vso potrebno dokumentacijo po dostopnih cenah. Zaradi njihove strokovne narave je malo možnosti, da bo vaš tovor prispel poškodovan ali z zamudo.