Kompresijske nogavice

kompresijske-nogaviceKompresijske nogavice se uporablja pretežno v medicinske namene, ampak v današnjem času so z dostopnostjo sodobnih materialov ter proizvajalci, ki jih izdelujejo v številnih vzorcih in barvnih kombinacijah, veliko bolj pogosti del vaše garderobe. Tako ni več nujno, da s kompresijskimi nogavicami ne bi mogli izgledati moderno in elegantno. Otroške nogavice pa niso kompresijske, saj so narejene posebej za otroke.

Sicer se kompresijske nogavice uporabljajo predvsem zaradi boljšega kroženja krvi od spodnjega dela nog navzgor. Kajti imajo zelo dober vpliv in učinek proti slabitvi mišičevja ter različnih bolezenskih stanjih, s starostjo pa so vse omenjene težave vedno bolj pogoste. Kroženje krvi je namreč zelo pomembna stvar v našem telesu, sploh ker vene vsebujejo na nek način ventile, ki zagotavljajo, da kri teče le v eno smer ter skrbijo, da se kri vrne v srce in sklene srčni obtok. In da je krvni pretok kar se da učinkovit nam pri tem pomagajo kompresijske nogavice.

Če se žile v vaših nogah poškodujejo ali kje kakšna manjka, lahko kri gre iz žil, kar povzroči modre izpuščaje po telesu, kot je to dobro vidno predvsem pri starejših ljudeh. Kompresija nogavic namreč pomaga pospešiti pretok krvi do kolka in nog z uporabo konstantnega uravnavanja pritiska na žile in misične mase v nogah. Zaradi zakona težnosti prisilijo kri v nogah navzdol, kompresijske nogavice pa postopoma znižujejo raven tlaka ter pritiskajo kri po telesu navzgor in tako spodbudijo krvni obtok.

PREDNOSTI KOMPRESIJSKIH NOGAVIC:

–          Izboljšajo krvni obtok

–          Sprostijo občutek utrujenih in »težkih« nog

–          Preprečujejo poškodbe krčnih žil

–          Preprečujejo morebitne kirurške posege v prihodnosti

–          Imate lepe noge, saj ni vidnih modric

–          Izognitev neprijetnemu in dragemu zdravljenju v prihodnosti

KAKO UPORABLJATI KOMPRESIJSKE NOGAVICE

Če želimo, da kompresijske nogavice uporabljamo učinkovito, jih moramo uporabljati neprestano tekom dneva. Samostoječe nogavice niso primerne. Ponavadi jih lahko pred spanjem sezujete, čeprav nekateri zdravniki priporočajo, da se jih nosi tudi ponoči. Če ne druga si jih je potrebno sezuti, da jih operemo ter preverimo stanje ter zdravje nog.

POZORNI BODITE NA:

–          Vnetja, brazgotine v predelu nog, kjer so kompresijske nogavice

–          Žulji ter sprememba barve noge

Če boste opazili katerega izmed negativnih znakov, se pogovorite s svojim zdravnikom. Preprečite suhost vaše kože na nogah, predvsem s kremami, ki so primerne za vas in jih lahko dobite v zdravstveni ustanovi.